Igrajmo se!  

​Cilji:

 • ​Izbira primerne igrače za igro.
 • Odkriti najboljši način igre za psa - spoznati kakšen način igre imajo najraje. 
 • ​Razumeti in zgraditi čim boljšo borbeno igro.

Psi, tako kot ljudje, ostajajo igrivi celo življenje, kar je značilno le za majhen delež živalskih vrst. Igra pa ne vključuje le metanje žogic, vlečenje za vrv ali norenje dveh ali več psov temveč najrazličnejše zabavne aktivnosti vodnika in psa.

V resnici se psi preko igre, že v leglu, učijo in urijo v tem, kar bodo počeli kot odrasli. Mladiček tako med igro eksperimentira vsa tista vedenja in dejanja, kot so: podrejanje, lovljenje plena, naskakovanje itd.
S prihodom mladička v naš dom, moramo poskrbeti za to, da se taka igra nadaljuje.

Igra med vodnikom in psom gradi odnos in krepi našo vez hkrati pa zagotavlja mentalno in fizično zaposlitev za psa. Igro lahko uporabimo kot nagrado pri šolanju in učenju novih stvari in mimogrede psu zelo učinkovito razložimo nekaj pomembnih pravil, ki jih potrebujemo v vsakodnevnem življenju. Ena takšnih veščin je na primer spusti in zgrabi, pred igranjem pa lahko od kužkov zahtevamo nekaj osnovnega “bontona” in prvin samokontrole, ki nam bo prišla prav tudi v drugih situacijah.

Kakšne vrste igre poznamo?

S psom se lahko igramo na različne načine, kar pa je pri igri najpomembnejše je, da se pri tem zabava tako vodnik kot tudi pes. Tako kot smo si različni ljudje, pa tudi vsem psom ne odgovarja enak način igre. Nekateri se radi ruvajo, drugi raje preganjajo plen. V redkih primerih pa najdemo tudi pse, ki jih igra sploh ne zanima.

 • ​BoRBENA IGRA
 • ​INTERAKTIVNE IGRAČE

Pri tej vrsti igre se vodnik in pes vlečeta - borita za predmet oziroma igračo. S plensko igro zadovoljimo pasji nagon po plenu, se z njim aktivno ukvarjamo in krepimo našo povezavo. Takšno igro bomo kasneje lahko uporabili tudi kot nagrado, vendar pa bomo v sam razvoj kvalitetne plenske igre morali vložiti nekaj truda, energije in kakšno kapljico znoja.

Zaporedje elementov plena v naravi:

 • Orientacija (vonj, sluh, vid)
 • Umiritev pred pregonom
 • Zalezovanje (pritajeno do pregona)
 • Pregon
 • Napad (naskok in ugriz, pritegnitev in zaustavitev, usmrtitev)
 • (Odnašanje plena na varno)
 • Raztelesenje in použitje plena
 • (Zakopavanje plena)

​Iz narave v naše domove:

→ Psu igračko pokažemo.
→  Igračko spustimo na tla in jo hitro premikamo stran od psa (oponašamo tek zajca ali kokoši).
→  Upočasnomo toliko, da jo pes lahko zgrabi.
→  Ko pes drži igračko, jo napnemo in z občutkom vlečemo proti sebi, nato vleče pes in spet mi… Pes naj vodi igro!
→  Ko najmočneje potegne, mu igračko prepustimo.
→ Pes igračko stresa in jo “ubije”.

Na tej začetni fazi naredite igro čim bolj zabavno za psa in od njega še ne pričakujte in ne zahtevajte spuščanja, tega se bomo naučili na prihodnji lekciji ure, ko bodo mali razposajenči igro že vzljubili!

​​Izbira igrače

Igrača naj bo mehka, prijetna za ugriz in primerne velikosti. V kolikor bo igrača premajhna ali prekratka so vaše roke “v nevarnosti”.
V kolikor imamo nekaj časa in volje, lahko brez večjih stroškov izdelamo igračke za vleko tudi sami. Te lahko naredimo iz starih nogavic, žogice ter vrvi ali na trakove razrežemo in spletemo vrv iz stare odeje. Na spletu lahko najdemo vrsto idej za ta namen.  

Pazite, da so plenske igračke lastnikova last (psu niso ves čas na voljo!), pes se z njimi lahko igra le skupaj z lastnikom! Ločite igrače, s katerimi se s psom igrate vi (vidi jih samo ob aktivni igri z vami, drugače se ne valjajo po stanovanju) in tiste, s katerimi se igra sam. Tiste, ki jih ima, ko se zabava sam naj bodo za psa varne (jih ne more razgrizti in zaužiti). Za takšne situacije so super tudi take, ki jih lahko napolnite s hrano za katero se mora malo potrudit …

Tukaj lahko še omenimo, da igra direktno z rokami ali rokavi oblačil v večini primerov ni primerna, saj lahko kaj hitro pridobimo neprimerne navade. Včasih si tako pomagamo le pri manjših psih, pri katerih imamo težavo z razvijanjem igre.

​Vaja1: ​Igra z dvema podobnima igračkama

​CILJI:

​POTREBUJETE:

​NAVODILA:

V kolikor se igramo z mladičkom, priporočam igro z dvema podobnima igračama.
Tako se lahko osredotočite predvsem na zabavo s psom in jih vsaj v začetku še ne obremenjujete s prinašanjem ali spuščanjem. Prav tako jim igrače ne pulite z gobca. Ko jim prvo prepustite, druga igrača oživi in v trenutku ko pes prvo spusti iz gobca vse skupaj ponovite.

​​Izogibajte se:

 • Tiščanju igrače psu v gobec.
 • “Pometanju” s psom sem in tja - pes nima nobene kontrole nad igro. 
 • Neprimernim igračam - premajhne ali prekratke.
 • Predolgi igri.
 • Puljenju igrače psu iz gobca.
 • ​Domača naloga

  1. ​Vaja 1: Igra z dvema podobnima igračkama
  2. Preizkusite 2 različni interaktivni igrački - poročajte. 🙂  

  ​Ne pozabite:
  - ​ Objaviti posnetka vašega napredka v spodnje komentarje.
  -  ​Označiti lekcijo kot zaključeno.

  Objavi svoj komentar

    Naroči se  
  Opomni me o
  Scroll to Top